Wasadvies textiel: Hoe onderhoud je je dekbed en ander bedtextiel?

Je hebt er veel tijd ingestoken om het juiste dekbed te vinden. Hetgeen wat lekker aanvoelt en waar je lekker onder ligt. Het houdt je koel en warm tegelijkertijd, zodat jij verzekerd bent van een goede nachtrust. Maar hoe houd je jouw dekbed en beddengoed lekker fris, hygiënisch en zorg je ervoor dat het lang meegaat? Zeker met de wetenschap dat een mens wel tot een halve liter vocht per nacht kan verliezen. Hiervan gaat 60% via transpiratie. Dat moet ergens gaan zitten. Een logische plek is je dekbed en beddengoed. We geven je hier extra tips om je dekbed nacht na nacht fris te houden.

Frisse nacht

Onder een schoon fris dekbed slaap je natuurlijk lekkerder. Maar het schoonhouden van dit grote stuk textiel is soms een hele opgave. Hoe ga je het beste te werk?
De eerste en logische tip is, als er op het waslabel staat: Geen machinewas. Dan betekent dat, geen machinewas. Anders wil je het eindresultaat na een eigenwijze wasbeurt echt niet zien. 
Kies dan liever voor luchten en opschudden. Bij voorkeur op een droge zomerdag lekker uithangen in de tuin of op het balkon. Een uurtje is genoeg. Is dat niet mogelijk, leg het dan in de raamopening.

Geschikt dekbed voor de wasmachine

Er zijn geschikte dekbedden voor de wasmachine, dan kom je uit bij de synthetische dekbedden. Het mooie hiervan is dat je ze kunt wassen op 60 graden. Alle informatie van materiaal tot aan het wasvoorschrift vind je wederom op het waslabel. Het verrassende is dat een dekbed sneller droogt dan je denkt. Als je hem goed uit kunt leggen over een wasrek is hij doorgaans na een halve dag al droog. Zelfs een tweepersoons dekbed. 

Wasadvies ander bedtextiel

Voor kussens geldt eigenlijk hetzelfde als voor een dekbed. Omdat ze handzamer zijn, zijn ze lekker snel op te schudden. Als je dan ook nog zorgt voor een goede slaapkamer ventilatie,
lig jij ‘s avonds weer tussen heerlijk fris beddengoed. Afhankelijk van het materiaal van bedtextiel kan het gewassen worden van 40 tot en met 90 graden.
Wil je liever op hogere temperaturen wassen, kies dan niet voor 100% katoenen of flanellen bedtextiel. Die materialen kunnen alleen temperaturen aan tot 40 graden, tenzij je een gekrompenversie prefereert. 

Korte versie wasadvies textiel

Als je niet kunt wassen onthoud dan, dat luchten je beste vriend is. Slaap lekker (fris) vannacht!