Theedoek neemt geen vocht op

Theedoek in de la, theedoek aan de keukenwand, wat is de beste theedoek in het land? Nieuwe theedoeken die fantastisch kleuren bij je keuken, maar als je ze gebruikt blijven je kopjes en borden gewoon vochtig. Hoe je ook wrijft en droogt, de vaat blijft vochtig. Teleurgesteld hang je de theedoek weer aan de wand, om vervolgens het natte servies maar zo in de kast te zetten.

 

Theedoek gebruiksklaar maken

Leg je nieuwe theedoeken niet gelijk in de keukenkast. Leg ze liever eerst in de wasmachine om ze een wasje mee te laten draaien. Een nieuwe theedoek neemt namelijk geen vocht op, omdat er een beschermlaag op zit. Deze laag bestaat uit een siliconen coating of wasverzachter. De laag moet eerst slijten anders duurt het even voordat je de vaat droogt met je nieuwe theedoek.

 

Azijn geen wasverzachter

De beschermlaag van de theedoeken kan al bestaan uit wasverzachter, als je de doeken ook nog eens met wasverzachter gaat wassen duurt het nog even voordat het een ‘droogdoek’ wordt. Het is beter om een half kopje witte azijn bij de theedoekwas te doen. Azijn breekt de wasverzachters of siliconen coating af  en het haalt de onaangename nieuwe lucht, oftewel de fabriekslucht weg.

 

Theedoek in de droger

Als je jouw theedoeken in de droger doet dan is het een goed idee om drogerballen toe te voegen. Deze zorgen ervoor dat de vezels van de stof omhoog gaan staan, oppluizen. Hierdoor wordt een theedoek wat voller qua textiel volume en neemt beter vocht op.

 

Welke theedoek heb je liever?

Nu je weet hoe je de theedoeken voor kunt bereiden voor optimaal gebruik, kunnen we het over de verschillen hebben. Een linnen theedoek is het beste voor je glaswerk, omdat het ‘streeploos’ droogt. Voor de rest van de vaat maakt het eigenlijk niet zoveel uit, dan kun je katoen of een mix van katoen en linnen gebruiken. Mocht je rekening willen houden met het milieu dan is linnen de duurzaamste keus, omdat het een sterkere textiel grondstof is die langer meegaat en het productieproces is minder vervuilend dan het katoen productieproces.