De beste kleuren voor in de slaapkamer

Kleuren hebben invloed op de psyche en gemoedstoestand van de mens. Als je dit zo leest, is het iets om over na te denken. Vooral als het gaat om de inrichting van je huis en dan met name de slaapkamer. Een slaapkamer is vooral bedoeld om tot rust te komen, dan is kleurgebruik in dit vertrek en van je beddengoed heel belangrijk.

 

Trendkleuren en invloedrijke kleuren

De trendkleuren voor komend jaar zijn veel natuurtinten van gebroken wit tot aan donkerbruin en blauwtinten en diep paars. Natuurlijk zijn deze kleuren gerelateerd aan de woontrends van 2023, die staan in onze blog oktober woonmaand gaat weer van start.

Een muur hoeft niet meer wit te zijn, maar mogen spraakmakender en kleurrijker zijn. Dat geldt ook voor kozijnen en deuren, het hoeft niet meer weg te vallen in het interieur, het mag zelfs een accentkleur krijgen als diep paars. Dat past vooral bij de woontrend Art Deco.

Voor je aan de slaapkamer begint is het misschien handig om het volgende te weten. Niet iedere trendkleur is een goede keuze voor de slaapkamer. Kleuren hebben namelijk invloed op de nachtrust. Paars is een goed voorbeeld, het is één van de trend interieurkleuren voor komend jaar, maar uit onderzoek blijkt dat paars het slechtste scoort in een slaapkamer als het gaat om goede nachtrust. Welke kleuren doen het dan wel goed?

 

Kleuren om lekker bij te gaan liggen

De kleuren die het wel goed doen in een slaapkamer als je uitgerust wakker wilt worden zijn kalme kleuren als blauw, groen en geel. Dan wel graag de zachte kleurvariant hiervan. Denk aan pasteltinten. Zodra het te fel of te donker is, kan het weer averechts werken. De kleur blauw kwam zelfs als beste ‘slaap kleur’ uit de bus. Dit is ook een van de trendkleuren voor 2023 en komt voornamelijk voor bij de trend Maritiem. Met deze kleur als hoofdkleur in de slaapkamer kun je zeker 8 uur vol slapen en wordt je volgens de wetenschap het gelukkigst en meest positief wakker. Daarentegen zorgt blauw licht er weer voor dat je minder rustig slaapt, omdat het ervoor zorgt dat de afgifte van het slaaphormoon wordt geremd. Blauwachtig licht komt vooral uit mobieltjes, laptops, LCD schermen, etc. Voor een goede nachtrust is het dan ook bevorderlijk om geen tv in bed te kijken voor het slapen gaan of om nog van alles op je laptop te doen. Dan kun je beter een boek lezen in bed tussen zacht blauwe lakens.

 

Donkere kleuren versus lichte kleuren

Eigenlijk doen lichte kleuren het altijd goed, omdat ze lekker neutraal en rustgevend zijn. Dit past ook weer bij de woontrends Scandinavisch, Minimalisme en Boho. 

Als de kleuren veel te donker worden zoals zwart, donkerbruin en donkergrijs is dit weer te somber en heb je helemaal geen zin meer om in de winter je bed uit te komen. 

Gelukkig kun je met beddengoed makkelijk spelen met kleur in je slaapkamer en kun je zo ook uitproberen of een bepaalde kleur bij jou past of in je slaapkamer past, voordat je overgaat op het verven of behangen van een muur. Kijk daarom goed rond in ons dekbedovertrekken assortiment!